Приказ основних података о документу

The Effect of Age on the Concentration of Total Protein, Albumin and Globulin in the Blood Plasma of Chickens

dc.creatorŠtrbac, Filip
dc.creatorPetrović, Kosta
dc.creatorStojanović, Dragica
dc.date.accessioned2023-05-03T11:53:24Z
dc.date.available2023-05-03T11:53:24Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-99955-770-7-0
dc.identifier.urihttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1910
dc.description.abstractПромене у концентрацији укупних протеина, као и појединачних концентрација албумина и глобулина у крвној плазми често указују на присуство одређених обољења код птица. Међутим, до ових промена може доћи и услед дејства различитих физиолошких фактора, због чега их је неопходно идентификовати и испитати њихов утицај. Циљ овог истраживања је био испитати промену наведених биохемијских параметара у зависности од узраста пилића током производног циклуса (1-42. дан). За овај оглед су коришћени товни хибриди пилића (н=90) који су подељени у три групе у зависности од испитиваног параметра. Унутар сваке групе пилићи су подељени у неколико подгрупа у зависности од узраста (1., 3., 7., 14., 21. и 42. дан). Сви биохемијски параметри су одређивани квантитативном спектрофотометријском методом у лабораторији за биохемију на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Раст концентрације албумина је био статистички значајан (п<0,05) између 1. дана (17,41 г/Л) и 3. дана (20,10 г/Л), и наставио се до 14. дана (21,58 г/Л), након чега је стагнирао до краја производног циклуса са забележеном вредношћу од 21,47 г/Л 42. дана. Значајан раст концентрације албумина у прва три дана живота се може објаснити повећаном синтезом албумина у јетри у том периоду. Са друге стране, услед губитка наслеђених имуноглобулина, концентрација глобулина је опадала до 14. дана (26,87 г/Л), такође статистички значајно (п<0,05) у прва три дана (30,42-28,25 г/Л), да би након 14. дана уследио пораст до краја производног циклуса (31,47 г/Л 42. дана) услед продукције антитела од стране пилића. Због оваквих промена у концентрацијама поменутих фракција, концентрација укупних протеина је током целог производног циклуса била у благом порасту (47,83-52,93 г/Л). На основу добијених резултата се може закључити да је узраст један од фактора који утиче на протеински систем крвне плазме птица, што се мора узети у обзир приликом тумачења резултата у свакодневној клиничкој пракси.sr
dc.description.abstractChanges in the total protein concentration, as well as changes in individual concentrations of albumin and globulin in blood plasma often indicate the presence of certain diseases in birds. However, these changes can also occur due to various physiological factors, which is why they need to be identified and why their influence must be examined. The aim of this study was to examine the change in these biochemical parameters depending on the age of the chickens during the production cycle (day 1-42). Fattened hybrids of chickens (n=90) were used for this experiment, which were divided into three groups depending on the selected parameter. Within each group, the chickens were divided into multiple subgroups depending on age (the 1st, 3rd, 7th, 14th, 21st and 42nd day of age). All biochemical parameters were determined by the quantitative spectrophotometric method in the laboratory of biochemistry at the Faculty of Agriculture in Novi Sad. The increase of the albumin concentration was statistically significant (p<0.05) between day 1 (17.41 g/L) and day 3 (20.10 g/L), and continued to rise up to day 14 (21.58 g/L), after which it entered stagnation by the end of the production cycle with a recorded value of 21.47 g/L on day 42. The significant increase in albumin concentration in the first three days can be explained by the increased synthesis of albumin in the liver during that period. In comparison, due to the loss of inherited immunoglobulin, the globulin concentration was decreasing up to day 14 (26.87 g/L), also at a statistically significant rate (p<0.05) in the first three days (30.42-28.25 g/L). That was followed by an increase up to the end of the production cycle after day 14 (31.47 g/L on day 42) due to the production of antibodies by the chickens. Due to such changes in the concentrations of the mentioned fractions, the total protein concentration was slightly increasing during the entire production cycle (47.83-52.93 g/L). Based on the obtained results, it can be concluded that age is one of the factors which influence the protein system of avian blood plasma. As such, it must be taken into account when interpreting results in everyday clinical practice.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherВетеринарска комора Републике Српске и Друштво ветеринара Републике Српскеsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceЗборник кратких садржаја 25. Годишњег савјетовања доктора ветеринарске медицине Републике Српске (Босна и Херцеговина)sr
dc.subjectукупни протеиниsr
dc.subjectалбуминиsr
dc.subjectглобулиниsr
dc.subjectкрвна плазмаsr
dc.subjectпилићиsr
dc.subjecttotal proteinsr
dc.subjectalbuminsr
dc.subjectglobulinsr
dc.subjectblood plasmasr
dc.subjectchickenssr
dc.titleУтицај узраста пилића на концентрацију укупних протеина, албумина и глобулина у крвној плазмиsr
dc.titleThe Effect of Age on the Concentration of Total Protein, Albumin and Globulin in the Blood Plasma of Chickenssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage151
dc.citation.spage150
dc.identifier.fulltexthttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/bitstream/id/4921/bitstream_4921.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1910
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу