Приказ основних података о документу

Значај употребе органског биостимулатора у производњи салате

dc.creatorStojanović, Milica
dc.creatorMoravcevic, Djordje
dc.creatorPopović-Bujić, Jelena
dc.date.accessioned2023-03-24T07:08:32Z
dc.date.available2023-03-24T07:08:32Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-7834-340-7
dc.identifier.urihttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1863
dc.description.abstractLettuce is an annual, cool season, leafy vegetable crop from Asteraceae family. The aim of this study was to examine the effects of genotype and organic biostimulant on different morphological and production characteristics. Lettuce plants were grown from the seedlings in the open field, at the company Iceberg Salat Centar, from May to June. Two lettuce cultivars were examined (green oak cv. Pleasance- Bejo Zaden and red lollo rosso cv.Orville- Rijk Zwaan). Plants were grown on a density equivalent to 10 plants/m2 with application of regular growing practices. Organic biostimulant based on humic acids (Cytohumat-Agrofarmica) was applied in the soil before transplanting and two times foliar during vegetation period. The analysis of lettuce quality parameters was carried out at the end of the vegetation period, during harvest. The impact of biostimulant was statistically significant in both cultivars, especially in parameters number of leaves per plant and rosette fresh weight. The average number of leaves per plant with applied biostimulant was (43.5 Pleasance and 26.67 Orville). In control treatment this parameter was significantly lower in both cultivars (37.17 and 21.33, respectively). Rosette fresh weight in control and biostimulant treatment in Pleasance was 324.33 and 440 g, and in Orville 132.5 and 229.17g. There wasn’t significant difference between cultivars in rosette diameter but within the same cultivar application of biostimulant significantly affected this parameter. To conclude, we can recommend the usage of organic biostimulant in lettuce production.sr
dc.description.abstractСалата је једногодишња врста, прохладне климе, која припада групи лиснатог поврћа из фамилије Asteraceae. Циљ овог истраживања био је да се утврди ефекат генотипа и органског биостимулатора на различите морфолошке и производне особине салате. Салата је гајена на отвореном пољу компаније Iceberg Salat Centar, током маја и јуна месеца (преко расада). Испитиване су две сорте, једна у типу храстовог листа, зелене боје и друга у типу lollo rose, црвене боје листа (Pleasance - Bejo Zaden i Orville - Rijk Zwaan). Салате су гајене у густини од 10 биљака/m2 уз примену стандардне агротехнике. Органски биостимулатор са повећаним садржајем хуминских киселина (Cytohumat-Agrofarmica) примењен је у земљиште пре садње биљака и два пута фолијарно током вегетационог периода. Анализа дефинисаних параметара квалитета салате извршена је на крају производног циклуса, током бербе усева. Статистички веома значајан утицај примењеног биостимулатора забележен је код обе испитиване сорте и то посебно код параметара број листова у розети и маса лисне розете. У варијанти са примењеним биостимулатором број листова код сорте Pleasance у просеку је износио 43,5, а код сорте Orville 26,67. У контролној варијанти овај параметар је код обе испитиване сорте био значајно нижи (37,17 и 21,33). Маса лисне розете у контролној и третираној варијанти код сорте Pleasance износила је 324,33 и 440 g, а код сорте Orville 132,5 и 229,17 g. У погледу пречника лисне розете сорте се статистички нису разликовале, али у оквиру исте сорте третман биостимулатором је значајно утицао на овај параметар. На основу свега можемо изнети закључак да примена органског биостимулатора има оправдања у производњи салате.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherPoljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradusr
dc.rightsopenAccesssr
dc.subjectlettucesr
dc.subjectbiostimulantsr
dc.subjectrosette fresh weightsr
dc.subjectleaf numbersr
dc.subjectrosette diametersr
dc.subjectсалатаsr
dc.subjectбиостимулаторsr
dc.subjectсвежа маса розетеsr
dc.subjectброј листоваsr
dc.subjectпречник розетеsr
dc.titleThe impact of organic biostimulant usage in lettuce productionsr
dc.titleЗначај употребе органског биостимулатора у производњи салатеsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage77
dc.citation.spage76
dc.identifier.fulltexthttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/bitstream/id/4807/bitstream_4807.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1863
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу