RIMSI - Repository of Institute for Multidisciplinary Research
University of Belgrade - Institute for Multidisciplinary Research
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIMSI
  • Institut za multidisciplinarna istraživanja
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
  •   RIMSI
  • Institut za multidisciplinarna istraživanja
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The impact of organic biostimulant usage in lettuce production

Значај употребе органског биостимулатора у производњи салате

Thumbnail
2019
bitstream_4807.pdf (1.389Mb)
Authors
Stojanović, Milica
Moravcevic, Djordje
Popović-Bujić, Jelena
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Lettuce is an annual, cool season, leafy vegetable crop from Asteraceae family. The aim of this study was to examine the effects of genotype and organic biostimulant on different morphological and production characteristics. Lettuce plants were grown from the seedlings in the open field, at the company Iceberg Salat Centar, from May to June. Two lettuce cultivars were examined (green oak cv. Pleasance- Bejo Zaden and red lollo rosso cv.Orville- Rijk Zwaan). Plants were grown on a density equivalent to 10 plants/m2 with application of regular growing practices. Organic biostimulant based on humic acids (Cytohumat-Agrofarmica) was applied in the soil before transplanting and two times foliar during vegetation period. The analysis of lettuce quality parameters was carried out at the end of the vegetation period, during harvest. The impact of biostimulant was statistically significant in both cultivars, especially in parameters number of leaves per plant and rosette fresh weight.... The average number of leaves per plant with applied biostimulant was (43.5 Pleasance and 26.67 Orville). In control treatment this parameter was significantly lower in both cultivars (37.17 and 21.33, respectively). Rosette fresh weight in control and biostimulant treatment in Pleasance was 324.33 and 440 g, and in Orville 132.5 and 229.17g. There wasn’t significant difference between cultivars in rosette diameter but within the same cultivar application of biostimulant significantly affected this parameter. To conclude, we can recommend the usage of organic biostimulant in lettuce production.

Салата је једногодишња врста, прохладне климе, која припада групи лиснатог поврћа из фамилије Asteraceae. Циљ овог истраживања био је да се утврди ефекат генотипа и органског биостимулатора на различите морфолошке и производне особине салате. Салата је гајена на отвореном пољу компаније Iceberg Salat Centar, током маја и јуна месеца (преко расада). Испитиване су две сорте, једна у типу храстовог листа, зелене боје и друга у типу lollo rose, црвене боје листа (Pleasance - Bejo Zaden i Orville - Rijk Zwaan). Салате су гајене у густини од 10 биљака/m2 уз примену стандардне агротехнике. Органски биостимулатор са повећаним садржајем хуминских киселина (Cytohumat-Agrofarmica) примењен је у земљиште пре садње биљака и два пута фолијарно током вегетационог периода. Анализа дефинисаних параметара квалитета салате извршена је на крају производног циклуса, током бербе усева. Статистички веома значајан утицај примењеног биостимулатора забележен је код обе испитиване сорте и... то посебно код параметара број листова у розети и маса лисне розете. У варијанти са примењеним биостимулатором број листова код сорте Pleasance у просеку је износио 43,5, а код сорте Orville 26,67. У контролној варијанти овај параметар је код обе испитиване сорте био значајно нижи (37,17 и 21,33). Маса лисне розете у контролној и третираној варијанти код сорте Pleasance износила је 324,33 и 440 g, а код сорте Orville 132,5 и 229,17 g. У погледу пречника лисне розете сорте се статистички нису разликовале, али у оквиру исте сорте третман биостимулатором је значајно утицао на овај параметар. На основу свега можемо изнети закључак да примена органског биостимулатора има оправдања у производњи салате.

Keywords:
lettuce / biostimulant / rosette fresh weight / leaf number / rosette diameter / салата / биостимулатор / свежа маса розете / број листова / пречник розете
Source:
2019, 76-77
Publisher:
  • Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

ISBN: 978-86-7834-340-7

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1863
URI
http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1863
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institution/Community
Institut za multidisciplinarna istraživanja
TY  - CONF
AU  - Stojanović, Milica
AU  - Moravcevic, Djordje
AU  - Popović-Bujić, Jelena
PY  - 2019
UR  - http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1863
AB  - Lettuce is an annual, cool season, leafy vegetable crop from Asteraceae family. The aim of
this study was to examine the effects of genotype and organic biostimulant on different
morphological and production characteristics. Lettuce plants were grown from the seedlings
in the open field, at the company Iceberg Salat Centar, from May to June. Two lettuce
cultivars were examined (green oak cv. Pleasance- Bejo Zaden and red lollo rosso
cv.Orville- Rijk Zwaan). Plants were grown on a density equivalent to 10 plants/m2 with
application of regular growing practices. Organic biostimulant based on humic acids
(Cytohumat-Agrofarmica) was applied in the soil before transplanting and two times foliar
during vegetation period. The analysis of lettuce quality parameters was carried out at the end
of the vegetation period, during harvest. The impact of biostimulant was statistically
significant in both cultivars, especially in parameters number of leaves per plant and rosette
fresh weight. The average number of leaves per plant with applied biostimulant was (43.5
Pleasance and 26.67 Orville). In control treatment this parameter was significantly lower in
both cultivars (37.17 and 21.33, respectively). Rosette fresh weight in control and
biostimulant treatment in Pleasance was 324.33 and 440 g, and in Orville 132.5 and 229.17g.
There wasn’t significant difference between cultivars in rosette diameter but within the same
cultivar application of biostimulant significantly affected this parameter. To conclude, we can
recommend the usage of organic biostimulant in lettuce production.
AB  - Салата је једногодишња врста, прохладне климе, која припада групи лиснатог поврћа 
из фамилије Asteraceae. Циљ овог истраживања био је да се утврди ефекат генотипа и 
органског биостимулатора на различите морфолошке и производне особине салате. 
Салата је гајена на отвореном пољу компаније Iceberg Salat Centar, током маја и јуна 
месеца (преко расада). Испитиване су две сорте, једна у типу храстовог листа, зелене 
боје и друга у типу lollo rose, црвене боје листа (Pleasance - Bejo Zaden i Orville - Rijk 
Zwaan). Салате су гајене у густини од 10 биљака/m2 уз примену стандардне 
агротехнике. Органски биостимулатор са повећаним садржајем хуминских киселина 
(Cytohumat-Agrofarmica) примењен је у земљиште пре садње биљака и два пута 
фолијарно током вегетационог периода. Анализа дефинисаних параметара квалитета 
салате извршена је на крају производног циклуса, током бербе усева. Статистички 
веома значајан утицај примењеног биостимулатора забележен је код обе испитиване 
сорте и то посебно код параметара број листова у розети и маса лисне розете. У 
варијанти са примењеним биостимулатором број листова код сорте Pleasance у просеку 
је износио 43,5, а код сорте Orville 26,67. У контролној варијанти овај параметар је код 
обе испитиване сорте био значајно нижи (37,17 и 21,33). Маса лисне розете у 
контролној и третираној варијанти код сорте Pleasance износила је 324,33 и 440 g, а 
код сорте Orville 132,5 и 229,17 g. У погледу пречника лисне розете сорте се 
статистички нису разликовале, али у оквиру исте сорте третман биостимулатором је 
значајно утицао на овај параметар. На основу свега можемо изнети закључак да 
примена органског биостимулатора има оправдања у производњи салате.
PB  - Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu
T1  - The impact of organic biostimulant usage in lettuce production
T1  - Значај употребе органског биостимулатора у производњи салате
EP  - 77
SP  - 76
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1863
ER  - 
@conference{
author = "Stojanović, Milica and Moravcevic, Djordje and Popović-Bujić, Jelena",
year = "2019",
abstract = "Lettuce is an annual, cool season, leafy vegetable crop from Asteraceae family. The aim of
this study was to examine the effects of genotype and organic biostimulant on different
morphological and production characteristics. Lettuce plants were grown from the seedlings
in the open field, at the company Iceberg Salat Centar, from May to June. Two lettuce
cultivars were examined (green oak cv. Pleasance- Bejo Zaden and red lollo rosso
cv.Orville- Rijk Zwaan). Plants were grown on a density equivalent to 10 plants/m2 with
application of regular growing practices. Organic biostimulant based on humic acids
(Cytohumat-Agrofarmica) was applied in the soil before transplanting and two times foliar
during vegetation period. The analysis of lettuce quality parameters was carried out at the end
of the vegetation period, during harvest. The impact of biostimulant was statistically
significant in both cultivars, especially in parameters number of leaves per plant and rosette
fresh weight. The average number of leaves per plant with applied biostimulant was (43.5
Pleasance and 26.67 Orville). In control treatment this parameter was significantly lower in
both cultivars (37.17 and 21.33, respectively). Rosette fresh weight in control and
biostimulant treatment in Pleasance was 324.33 and 440 g, and in Orville 132.5 and 229.17g.
There wasn’t significant difference between cultivars in rosette diameter but within the same
cultivar application of biostimulant significantly affected this parameter. To conclude, we can
recommend the usage of organic biostimulant in lettuce production., Салата је једногодишња врста, прохладне климе, која припада групи лиснатог поврћа 
из фамилије Asteraceae. Циљ овог истраживања био је да се утврди ефекат генотипа и 
органског биостимулатора на различите морфолошке и производне особине салате. 
Салата је гајена на отвореном пољу компаније Iceberg Salat Centar, током маја и јуна 
месеца (преко расада). Испитиване су две сорте, једна у типу храстовог листа, зелене 
боје и друга у типу lollo rose, црвене боје листа (Pleasance - Bejo Zaden i Orville - Rijk 
Zwaan). Салате су гајене у густини од 10 биљака/m2 уз примену стандардне 
агротехнике. Органски биостимулатор са повећаним садржајем хуминских киселина 
(Cytohumat-Agrofarmica) примењен је у земљиште пре садње биљака и два пута 
фолијарно током вегетационог периода. Анализа дефинисаних параметара квалитета 
салате извршена је на крају производног циклуса, током бербе усева. Статистички 
веома значајан утицај примењеног биостимулатора забележен је код обе испитиване 
сорте и то посебно код параметара број листова у розети и маса лисне розете. У 
варијанти са примењеним биостимулатором број листова код сорте Pleasance у просеку 
је износио 43,5, а код сорте Orville 26,67. У контролној варијанти овај параметар је код 
обе испитиване сорте био значајно нижи (37,17 и 21,33). Маса лисне розете у 
контролној и третираној варијанти код сорте Pleasance износила је 324,33 и 440 g, а 
код сорте Orville 132,5 и 229,17 g. У погледу пречника лисне розете сорте се 
статистички нису разликовале, али у оквиру исте сорте третман биостимулатором је 
значајно утицао на овај параметар. На основу свега можемо изнети закључак да 
примена органског биостимулатора има оправдања у производњи салате.",
publisher = "Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu",
title = "The impact of organic biostimulant usage in lettuce production, Значај употребе органског биостимулатора у производњи салате",
pages = "77-76",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1863"
}
Stojanović, M., Moravcevic, D.,& Popović-Bujić, J.. (2019). The impact of organic biostimulant usage in lettuce production. 
Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu., 76-77.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1863
Stojanović M, Moravcevic D, Popović-Bujić J. The impact of organic biostimulant usage in lettuce production. 2019;:76-77.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1863 .
Stojanović, Milica, Moravcevic, Djordje, Popović-Bujić, Jelena, "The impact of organic biostimulant usage in lettuce production" (2019):76-77,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1863 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIMSI | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIMSI | Send Feedback

OpenAIRERCUB