Uticaj mikrobioloških đubriva na prinos različitih genotipova salate
Effect of microbiological fertilizers on yield of different lettuce genotypes
Аутори
Stojanović, Milica
Savić, Slađana

Cvijanović, Gorica
Moravčević, Đorđe
Petrović, Ivana
Jovanović, Zorica

Mutavdžić, Dragoslav
Конференцијски прилог (Објављена верзија)

Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Салата (Lactuca sativa L.) је једногодишња биљка из фамилије Asteraceae која припада групи лиснатог поврћа. Циљ истраживања био је да се утврди утицај микробиолошких ђубрива на принос различитих генотипова салате. Изведени су огледи у пластенику са шест сорти салате (′Kiribati′ RZ, ′Murai′ RZ, ′Aquino′ RZ, ′Gaugin′ RZ, ′Aleppo′ RZ, ′Carmesi′ RZ) током јесени уз примену микробиолошких ђубрива (Em Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи принос показала је сорта ′Aquino′ у комбинацији ђубрива Em Aktiv и Vital Tricho а резултати указују да су генотип и ђубриво имали утицај на принос салате.
Lettuce (Lactuca sativa L.) is an annual plant belonging to Asteraceae family and to a group of leafy vegetables. The aim of this study was to examine the effect of different microbiological fertilizers on the yield of various lettuce genotypes. Six lettuce cultivars (′Kiribati′ RZ, ′Murai′ RZ, ′Aquino′ RZ, ′Gaugin′ RZ, ′Aleppo′ RZ, ′Carmesi′ RZ) were grown in the greenhouse experiment during autumn with application of microbiological fertilizers (Em Aktiv, Vital Tricho and combination of Em Aktiv and Vital Tricho). Cultivar ′Aquino′ showed the highest yield with combination of Em Aktiv and Vital Tricho. Our results indicate that genotype and microbiological fertilizer affected lettuce yield.
Кључне речи:
Салата / генотип / микробиолошка ђубрива / принос / свежа маса / сува маса / Lettuce / genotype / microbiological fertilizers / yield / fresh weight / dry weightИзвор:
Зборник радова Први домаћи научно стручни скуп Одржива примарна пољопривредна производња у Србији - стање, могућности, ограничења и шансе, Бачка Топола, 26. октобар, 2018, 2018Издавач:
- Београд : Мегатренд универзитет Београд, Факултет за биофарминг Бачка Топола
Финансирање / пројекти:
- Развој нових сорти и побољшање технологија производње уљаних биљних врста за различите намене (RS-31025)
Институција/група
Institut za multidisciplinarna istraživanjaTY - CONF AU - Stojanović, Milica AU - Savić, Slađana AU - Cvijanović, Gorica AU - Moravčević, Đorđe AU - Petrović, Ivana AU - Jovanović, Zorica AU - Mutavdžić, Dragoslav PY - 2018 UR - http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1830 AB - Салата (Lactuca sativa L.) је једногодишња биљка из фамилије Asteraceae која припада групи лиснатог поврћа. Циљ истраживања био је да се утврди утицај микробиолошких ђубрива на принос различитих генотипова салате. Изведени су огледи у пластенику са шест сорти салате (′Kiribati′ RZ, ′Murai′ RZ, ′Aquino′ RZ, ′Gaugin′ RZ, ′Aleppo′ RZ, ′Carmesi′ RZ) током јесени уз примену микробиолошких ђубрива (Em Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи принос показала је сорта ′Aquino′ у комбинацији ђубрива Em Aktiv и Vital Tricho а резултати указују да су генотип и ђубриво имали утицај на принос салате. AB - Lettuce (Lactuca sativa L.) is an annual plant belonging to Asteraceae family and to a group of leafy vegetables. The aim of this study was to examine the effect of different microbiological fertilizers on the yield of various lettuce genotypes. Six lettuce cultivars (′Kiribati′ RZ, ′Murai′ RZ, ′Aquino′ RZ, ′Gaugin′ RZ, ′Aleppo′ RZ, ′Carmesi′ RZ) were grown in the greenhouse experiment during autumn with application of microbiological fertilizers (Em Aktiv, Vital Tricho and combination of Em Aktiv and Vital Tricho). Cultivar ′Aquino′ showed the highest yield with combination of Em Aktiv and Vital Tricho. Our results indicate that genotype and microbiological fertilizer affected lettuce yield. PB - Београд : Мегатренд универзитет Београд, Факултет за биофарминг Бачка Топола C3 - Зборник радова Први домаћи научно стручни скуп Одржива примарна пољопривредна производња у Србији - стање, могућности, ограничења и шансе, Бачка Топола, 26. октобар, 2018 T1 - Uticaj mikrobioloških đubriva na prinos različitih genotipova salate T1 - Effect of microbiological fertilizers on yield of different lettuce genotypes UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_354 ER -
@conference{ author = "Stojanović, Milica and Savić, Slađana and Cvijanović, Gorica and Moravčević, Đorđe and Petrović, Ivana and Jovanović, Zorica and Mutavdžić, Dragoslav", year = "2018", abstract = "Салата (Lactuca sativa L.) је једногодишња биљка из фамилије Asteraceae која припада групи лиснатог поврћа. Циљ истраживања био је да се утврди утицај микробиолошких ђубрива на принос различитих генотипова салате. Изведени су огледи у пластенику са шест сорти салате (′Kiribati′ RZ, ′Murai′ RZ, ′Aquino′ RZ, ′Gaugin′ RZ, ′Aleppo′ RZ, ′Carmesi′ RZ) током јесени уз примену микробиолошких ђубрива (Em Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи принос показала је сорта ′Aquino′ у комбинацији ђубрива Em Aktiv и Vital Tricho а резултати указују да су генотип и ђубриво имали утицај на принос салате., Lettuce (Lactuca sativa L.) is an annual plant belonging to Asteraceae family and to a group of leafy vegetables. The aim of this study was to examine the effect of different microbiological fertilizers on the yield of various lettuce genotypes. Six lettuce cultivars (′Kiribati′ RZ, ′Murai′ RZ, ′Aquino′ RZ, ′Gaugin′ RZ, ′Aleppo′ RZ, ′Carmesi′ RZ) were grown in the greenhouse experiment during autumn with application of microbiological fertilizers (Em Aktiv, Vital Tricho and combination of Em Aktiv and Vital Tricho). Cultivar ′Aquino′ showed the highest yield with combination of Em Aktiv and Vital Tricho. Our results indicate that genotype and microbiological fertilizer affected lettuce yield.", publisher = "Београд : Мегатренд универзитет Београд, Факултет за биофарминг Бачка Топола", journal = "Зборник радова Први домаћи научно стручни скуп Одржива примарна пољопривредна производња у Србији - стање, могућности, ограничења и шансе, Бачка Топола, 26. октобар, 2018", title = "Uticaj mikrobioloških đubriva na prinos različitih genotipova salate, Effect of microbiological fertilizers on yield of different lettuce genotypes", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_354" }
Stojanović, M., Savić, S., Cvijanović, G., Moravčević, Đ., Petrović, I., Jovanović, Z.,& Mutavdžić, D.. (2018). Uticaj mikrobioloških đubriva na prinos različitih genotipova salate. in Зборник радова Први домаћи научно стручни скуп Одржива примарна пољопривредна производња у Србији - стање, могућности, ограничења и шансе, Бачка Топола, 26. октобар, 2018 Београд : Мегатренд универзитет Београд, Факултет за биофарминг Бачка Топола.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_354
Stojanović M, Savić S, Cvijanović G, Moravčević Đ, Petrović I, Jovanović Z, Mutavdžić D. Uticaj mikrobioloških đubriva na prinos različitih genotipova salate. in Зборник радова Први домаћи научно стручни скуп Одржива примарна пољопривредна производња у Србији - стање, могућности, ограничења и шансе, Бачка Топола, 26. октобар, 2018. 2018;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_354 .
Stojanović, Milica, Savić, Slađana, Cvijanović, Gorica, Moravčević, Đorđe, Petrović, Ivana, Jovanović, Zorica, Mutavdžić, Dragoslav, "Uticaj mikrobioloških đubriva na prinos različitih genotipova salate" in Зборник радова Први домаћи научно стручни скуп Одржива примарна пољопривредна производња у Србији - стање, могућности, ограничења и шансе, Бачка Топола, 26. октобар, 2018 (2018), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_354 .