Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate
The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves
dc.contributor | Cvijanović, Gorica | |
dc.contributor | Savić, Slađana | |
dc.creator | Stojanović, Milica | |
dc.creator | Petrović, Ivana | |
dc.creator | Mutavdzic, Dragosav | |
dc.creator | Savić, Slađana | |
dc.creator | Moravčević, Đorđe | |
dc.creator | Cvijanović, Gorica | |
dc.creator | Jovanović, Zorica | |
dc.date.accessioned | 2023-03-20T08:31:07Z | |
dc.date.available | 2023-03-20T08:31:07Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-7747-612-0 | |
dc.identifier.uri | http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1829 | |
dc.description.abstract | Салата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму. | sr |
dc.description.abstract | Lettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019 | sr |
dc.subject | Салата | sr |
dc.subject | Микробиолошка ђубрива | sr |
dc.subject | Сезона | sr |
dc.subject | Витамин Ц | sr |
dc.subject | Lettuce | sr |
dc.subject | Microbiological fertilizers | sr |
dc.subject | Season | sr |
dc.subject | Vitamin C | sr |
dc.title | Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate | sr |
dc.title | The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.citation.epage | 86 | |
dc.citation.spage | 79 | |
dc.identifier.fulltext | http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/bitstream/id/4706/bitstream_873.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |