Приказ основних података о документу

The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves

dc.contributorCvijanović, Gorica
dc.contributorSavić, Slađana
dc.creatorStojanović, Milica
dc.creatorPetrović, Ivana
dc.creatorMutavdžić, Dragosav
dc.creatorSavić, Slađana
dc.creatorMoravčević, Đorđe
dc.creatorCvijanović, Gorica
dc.creatorJovanović, Zorica
dc.date.accessioned2023-03-20T08:31:07Z
dc.date.available2023-03-20T08:31:07Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-7747-612-0
dc.identifier.urihttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1829
dc.description.abstractСалата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму.sr
dc.description.abstractLettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherБеоград : Мегатренд универзитет, Факултет за биофармингsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceZbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019sr
dc.subjectСалатаsr
dc.subjectМикробиолошка ђубриваsr
dc.subjectСезонаsr
dc.subjectВитамин Цsr
dc.subjectLettucesr
dc.subjectMicrobiological fertilizerssr
dc.subjectSeasonsr
dc.subjectVitamin Csr
dc.titleUticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salatesr
dc.titleThe effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leavessr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage86
dc.citation.spage79
dc.identifier.fulltexthttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/bitstream/id/4706/bitstream_873.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу