Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate
The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves
Autori
Stojanović, Milica
Petrović, Ivana
Mutavdžić, Dragosav

Savić, Slađana

Moravčević, Đorđe
Cvijanović, Gorica
Jovanović, Zorica

Konferencijski prilog (Objavljena verzija)

Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Салата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму.
Lettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter.
Ključne reči:
Салата / Микробиолошка ђубрива / Сезона / Витамин Ц / Lettuce / Microbiological fertilizers / Season / Vitamin CIzvor:
Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019, 2019, 79-86Izdavač:
- Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг
Institucija/grupa
Institut za multidisciplinarna istraživanjaTY - CONF AU - Stojanović, Milica AU - Petrović, Ivana AU - Mutavdžić, Dragosav AU - Savić, Slađana AU - Moravčević, Đorđe AU - Cvijanović, Gorica AU - Jovanović, Zorica PY - 2019 UR - http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1829 AB - Салата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму. AB - Lettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter. PB - Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг C3 - Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019 T1 - Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate T1 - The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves EP - 86 SP - 79 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355 ER -
@conference{ author = "Stojanović, Milica and Petrović, Ivana and Mutavdžić, Dragosav and Savić, Slađana and Moravčević, Đorđe and Cvijanović, Gorica and Jovanović, Zorica", year = "2019", abstract = "Салата је једногодишња врста која припада групи лиснатог поврћа, богата минералима, антиоксидантима, витаминима. Циљ истраживања био је да се утврди утицај генотипа, микробиолошких ђубрива и сезоне на садржај витамина Ц у старим и младим листовима. Три зелене сорте (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) су гајене у пластенику током три узастопне сезоне уз примену микробиолошких ђубрива (EМ Aktiv, Vital Tricho и њихова комбинација). Највећи садржај витамина Ц у старим и младим листовима показала је сорта ′Aleppo′ у јесен (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g). Микробиолошка ђубрива допринела су повећању садржаја витамина Ц код сорти ′Aleppo′ у пролеће и ′Aquino′ у јесен и зиму., Lettuce is an annual, green leafy vegetable, rich in minerals, antioxidants and vitamins. The aim of this study was to examine the effect of genotypes, microbiological fertilizers and seasons on vitamin C content in outer and inner leaves. Three green cultivars (′Kiribati′, ′Aleppo′, ′Aquino′) were grown in a greenhouse during three successive seasons with application of microbiological fertilizers (EМ Aktiv, Vital Tricho and combination). The highest vitamin C content in both leaves showed cultivar ′Aleppo′ in autumn (8,93 mg/100g; 12,36 mg/100g FW). Microbiological fertilizers increased level of vitamin C in cultivar ′Aleppo′ in spring and ′Aquino′ in autumn and winter.", publisher = "Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг", journal = "Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019", title = "Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate, The effect of microbiological fertilizers and season on the vitamin C content in lettuce leaves", pages = "86-79", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355" }
Stojanović, M., Petrović, I., Mutavdžić, D., Savić, S., Moravčević, Đ., Cvijanović, G.,& Jovanović, Z.. (2019). Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate. in Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019 Београд : Мегатренд универзитет, Факултет за биофарминг., 79-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355
Stojanović M, Petrović I, Mutavdžić D, Savić S, Moravčević Đ, Cvijanović G, Jovanović Z. Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate. in Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019. 2019;:79-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355 .
Stojanović, Milica, Petrović, Ivana, Mutavdžić, Dragosav, Savić, Slađana, Moravčević, Đorđe, Cvijanović, Gorica, Jovanović, Zorica, "Uticaj mikrobioloških đubriva i sezone na sadržaj vitamina C u listovima salate" in Zbornik radova Nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Održiva poljoprivredna proizvodnja - Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine, Bačka Topola, 18. oktobar 2019 (2019):79-86, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rivec_355 .