Приказ основних података о документу

dc.creatorMilosavljević, Dragica
dc.creatorMaksimović, Vuk
dc.creatorMilivojević, Jasminka M
dc.creatorDragišić Maksimović, Jelena
dc.date.accessioned2023-03-14T07:29:31Z
dc.date.available2023-03-14T07:29:31Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-81413-09-8
dc.identifier.urihttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1810
dc.description.abstractПоред шећера и витамина, плод јагоде (Fragaria×ananassa Duch) је важан извор и биоактивних једињења, као што су укупни феноли и антоцијани. Ова једињења истовремено дефинишу нутритивни и сензорички квалитет плода. У овим истраживањима испитиване су новије сорте јагоде , које су још увек у фази тестирања, и то три једнородне сорте ('Aprika', 'Sibilla', 'Vivaldi') и три сталнорађајуће сорте ('Albion', 'Capri', 'Irma') у којима су одређене концентрације индивидуалних шећера, органских киселина, витамина Ц, укупних фенола (TPC) и укупних антоцијана (TACY). Од једнородних сорти 'Vivaldi' се издвојила по садржају TACY (24.92 mg Pg-3-g eq/100 g свеже масе (FW)) и витамина Ц (46.7 mg/100 g FW), док је 'Sibilla' била доминантна у садржају глукозе и фруктозе (2.58 и 2.91 g/100 g FW, по редоследу), као и свих органских киселина детектованих помоћу HPLC. Од свих испитиваних параметара, једино је садржај TPC (1.41 mg GAE (gallic acid equivalents)/FW) био повећан код сорте 'Aprika' у односу на друге сорте. Од сталнорађајућих сорти 'Albion' се значајно издваја по високом садржају TACY (12.37 mg Pg-3-g eq/100 g FW) и витамина Ц (48.1 mg/100 g FW), док је 'Capri' била доминантнија у садржају фруктозе и глукозе (5.60 и 6.18 g/100 g FW, по редоследу), већине органских киселина, као и у садржају TPC (0.74 mg GAE/FW). Са аспекта здравствене корисности плода, као перспективне сорте могу се препоручити 'Aprika' од једнородних и 'Capri' од сталнорађајућих сорти.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherСрпско биолошко друштво, Београд, 2022sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200053/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКАsr
dc.subjectjagodesr
dc.subjectjednorodnesr
dc.subjectstalnorađajućesr
dc.subjectšećerisr
dc.subjectvitamin Csr
dc.titleНутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.spage301
dc.identifier.fulltexthttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/bitstream/id/4633/bitstream_4633.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу