Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe
Abstract
Поред шећера и витамина, плод јагоде (Fragaria×ananassa Duch) је важан извор и биоактивних једињења, као што су укупни феноли и антоцијани. Ова једињења истовремено дефинишу нутритивни и сензорички квалитет плода. У овим истраживањима испитиване су новије сорте јагоде , које су још увек у фази тестирања, и то три једнородне сорте ('Aprika', 'Sibilla', 'Vivaldi') и три сталнорађајуће сорте ('Albion', 'Capri', 'Irma') у којима су одређене концентрације индивидуалних шећера, органских киселина, витамина Ц, укупних фенола (TPC) и укупних антоцијана (TACY). Од једнородних сорти 'Vivaldi' се издвојила по садржају TACY (24.92 mg Pg-3-g eq/100 g свеже масе (FW)) и витамина Ц (46.7 mg/100 g FW), док је 'Sibilla' била доминантна у садржају глукозе и фруктозе (2.58 и 2.91 g/100 g FW, по редоследу), као и свих органских киселина детектованих помоћу HPLC. Од свих испитиваних параметара, једино је садржај TPC (1.41 mg GAE (gallic acid equivalents)/FW) био повећан код сорте 'Aprika' у односу на друге... сорте. Од сталнорађајућих сорти 'Albion' се значајно издваја по високом садржају TACY (12.37 mg Pg-3-g eq/100 g FW) и витамина Ц (48.1 mg/100 g FW), док је 'Capri' била доминантнија у садржају фруктозе и глукозе (5.60 и 6.18 g/100 g FW, по редоследу), већине органских киселина, као и у садржају TPC (0.74 mg GAE/FW). Са аспекта здравствене корисности плода, као перспективне сорте могу се препоручити 'Aprika' од једнородних и 'Capri' од сталнорађајућих сорти.
Keywords:
jagode / jednorodne / stalnorađajuće / šećeri / vitamin CSource:
ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА, 2022, 301-Publisher:
- Српско биолошко друштво, Београд, 2022
Funding / projects:
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200053 (University of Belgrade, Institute for Multidisciplinary Research) (RS-200053)
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200116 (University of Belgrade, Faculty of Agriculture) (RS-200116)
Collections
Institution/Community
Institut za multidisciplinarna istraživanjaTY - CONF AU - Milosavljević, Dragica AU - Maksimović, Vuk AU - Milivojević, Jasminka M AU - Dragišić Maksimović, Jelena PY - 2022 UR - http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1810 AB - Поред шећера и витамина, плод јагоде (Fragaria×ananassa Duch) је важан извор и биоактивних једињења, као што су укупни феноли и антоцијани. Ова једињења истовремено дефинишу нутритивни и сензорички квалитет плода. У овим истраживањима испитиване су новије сорте јагоде , које су још увек у фази тестирања, и то три једнородне сорте ('Aprika', 'Sibilla', 'Vivaldi') и три сталнорађајуће сорте ('Albion', 'Capri', 'Irma') у којима су одређене концентрације индивидуалних шећера, органских киселина, витамина Ц, укупних фенола (TPC) и укупних антоцијана (TACY). Од једнородних сорти 'Vivaldi' се издвојила по садржају TACY (24.92 mg Pg-3-g eq/100 g свеже масе (FW)) и витамина Ц (46.7 mg/100 g FW), док је 'Sibilla' била доминантна у садржају глукозе и фруктозе (2.58 и 2.91 g/100 g FW, по редоследу), као и свих органских киселина детектованих помоћу HPLC. Од свих испитиваних параметара, једино је садржај TPC (1.41 mg GAE (gallic acid equivalents)/FW) био повећан код сорте 'Aprika' у односу на друге сорте. Од сталнорађајућих сорти 'Albion' се значајно издваја по високом садржају TACY (12.37 mg Pg-3-g eq/100 g FW) и витамина Ц (48.1 mg/100 g FW), док је 'Capri' била доминантнија у садржају фруктозе и глукозе (5.60 и 6.18 g/100 g FW, по редоследу), већине органских киселина, као и у садржају TPC (0.74 mg GAE/FW). Са аспекта здравствене корисности плода, као перспективне сорте могу се препоручити 'Aprika' од једнородних и 'Capri' од сталнорађајућих сорти. PB - Српско биолошко друштво, Београд, 2022 C3 - ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА T1 - Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe SP - 301 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810 ER -
@conference{ author = "Milosavljević, Dragica and Maksimović, Vuk and Milivojević, Jasminka M and Dragišić Maksimović, Jelena", year = "2022", abstract = "Поред шећера и витамина, плод јагоде (Fragaria×ananassa Duch) је важан извор и биоактивних једињења, као што су укупни феноли и антоцијани. Ова једињења истовремено дефинишу нутритивни и сензорички квалитет плода. У овим истраживањима испитиване су новије сорте јагоде , које су још увек у фази тестирања, и то три једнородне сорте ('Aprika', 'Sibilla', 'Vivaldi') и три сталнорађајуће сорте ('Albion', 'Capri', 'Irma') у којима су одређене концентрације индивидуалних шећера, органских киселина, витамина Ц, укупних фенола (TPC) и укупних антоцијана (TACY). Од једнородних сорти 'Vivaldi' се издвојила по садржају TACY (24.92 mg Pg-3-g eq/100 g свеже масе (FW)) и витамина Ц (46.7 mg/100 g FW), док је 'Sibilla' била доминантна у садржају глукозе и фруктозе (2.58 и 2.91 g/100 g FW, по редоследу), као и свих органских киселина детектованих помоћу HPLC. Од свих испитиваних параметара, једино је садржај TPC (1.41 mg GAE (gallic acid equivalents)/FW) био повећан код сорте 'Aprika' у односу на друге сорте. Од сталнорађајућих сорти 'Albion' се значајно издваја по високом садржају TACY (12.37 mg Pg-3-g eq/100 g FW) и витамина Ц (48.1 mg/100 g FW), док је 'Capri' била доминантнија у садржају фруктозе и глукозе (5.60 и 6.18 g/100 g FW, по редоследу), већине органских киселина, као и у садржају TPC (0.74 mg GAE/FW). Са аспекта здравствене корисности плода, као перспективне сорте могу се препоручити 'Aprika' од једнородних и 'Capri' од сталнорађајућих сорти.", publisher = "Српско биолошко друштво, Београд, 2022", journal = "ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА", title = "Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe", pages = "301", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810" }
Milosavljević, D., Maksimović, V., Milivojević, J. M.,& Dragišić Maksimović, J.. (2022). Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe. in ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА Српско биолошко друштво, Београд, 2022., 301. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810
Milosavljević D, Maksimović V, Milivojević JM, Dragišić Maksimović J. Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe. in ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА. 2022;:301. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810 .
Milosavljević, Dragica, Maksimović, Vuk, Milivojević, Jasminka M, Dragišić Maksimović, Jelena, "Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe" in ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА (2022):301, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810 .