RIMSI - Repository of Institute for Multidisciplinary Research
University of Belgrade - Institute for Multidisciplinary Research
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIMSI
  • Institut za multidisciplinarna istraživanja
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
  •   RIMSI
  • Institut za multidisciplinarna istraživanja
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe

Thumbnail
2022
bitstream_4633.pdf (989.7Kb)
Authors
Milosavljević, Dragica
Maksimović, Vuk
Milivojević, Jasminka M
Dragišić Maksimović, Jelena
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Поред шећера и витамина, плод јагоде (Fragaria×ananassa Duch) је важан извор и биоактивних једињења, као што су укупни феноли и антоцијани. Ова једињења истовремено дефинишу нутритивни и сензорички квалитет плода. У овим истраживањима испитиване су новије сорте јагоде , које су још увек у фази тестирања, и то три једнородне сорте ('Aprika', 'Sibilla', 'Vivaldi') и три сталнорађајуће сорте ('Albion', 'Capri', 'Irma') у којима су одређене концентрације индивидуалних шећера, органских киселина, витамина Ц, укупних фенола (TPC) и укупних антоцијана (TACY). Од једнородних сорти 'Vivaldi' се издвојила по садржају TACY (24.92 mg Pg-3-g eq/100 g свеже масе (FW)) и витамина Ц (46.7 mg/100 g FW), док је 'Sibilla' била доминантна у садржају глукозе и фруктозе (2.58 и 2.91 g/100 g FW, по редоследу), као и свих органских киселина детектованих помоћу HPLC. Од свих испитиваних параметара, једино је садржај TPC (1.41 mg GAE (gallic acid equivalents)/FW) био повећан код сорте 'Aprika' у односу на друге... сорте. Од сталнорађајућих сорти 'Albion' се значајно издваја по високом садржају TACY (12.37 mg Pg-3-g eq/100 g FW) и витамина Ц (48.1 mg/100 g FW), док је 'Capri' била доминантнија у садржају фруктозе и глукозе (5.60 и 6.18 g/100 g FW, по редоследу), већине органских киселина, као и у садржају TPC (0.74 mg GAE/FW). Са аспекта здравствене корисности плода, као перспективне сорте могу се препоручити 'Aprika' од једнородних и 'Capri' од сталнорађајућих сорти.

Keywords:
jagode / jednorodne / stalnorađajuće / šećeri / vitamin C
Source:
ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА, 2022, 301-
Publisher:
  • Српско биолошко друштво, Београд, 2022
Funding / projects:
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200053 (University of Belgrade, Institute for Multidisciplinary Research) (RS-200053)
  • Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200116 (University of Belgrade, Faculty of Agriculture) (RS-200116)

ISBN: 978-86-81413-09-8

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810
URI
http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1810
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institution/Community
Institut za multidisciplinarna istraživanja
TY  - CONF
AU  - Milosavljević, Dragica
AU  - Maksimović, Vuk
AU  - Milivojević, Jasminka M
AU  - Dragišić Maksimović, Jelena
PY  - 2022
UR  - http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/1810
AB  - Поред шећера и витамина, плод јагоде (Fragaria×ananassa Duch) је важан извор и биоактивних једињења, као што су укупни феноли и антоцијани. Ова једињења истовремено дефинишу нутритивни и сензорички квалитет плода. У овим истраживањима испитиване су новије сорте јагоде , које су још увек у фази тестирања, и то три једнородне сорте ('Aprika', 'Sibilla', 'Vivaldi') и три сталнорађајуће сорте ('Albion', 'Capri', 'Irma') у којима су одређене концентрације индивидуалних шећера, органских киселина, витамина Ц, укупних фенола (TPC) и укупних антоцијана (TACY). Од једнородних сорти 'Vivaldi' се издвојила по садржају TACY (24.92 mg Pg-3-g eq/100 g свеже масе (FW)) и витамина Ц (46.7 mg/100 g FW), док је 'Sibilla' била доминантна у садржају глукозе и фруктозе (2.58 и 2.91 g/100 g FW, по редоследу), као и свих органских киселина детектованих помоћу HPLC. Од свих испитиваних параметара, једино је садржај TPC (1.41 mg GAE (gallic acid equivalents)/FW) био повећан код сорте 'Aprika' у односу на друге сорте. Од сталнорађајућих сорти 'Albion' се значајно издваја по високом садржају TACY (12.37 mg Pg-3-g eq/100 g FW) и витамина Ц (48.1 mg/100 g FW), док је 'Capri' била доминантнија у садржају фруктозе и глукозе (5.60 и 6.18 g/100 g FW, по редоследу), већине органских киселина, као и у садржају TPC (0.74 mg GAE/FW).  Са аспекта здравствене корисности плода, као перспективне сорте могу се препоручити  'Aprika' од једнородних и 'Capri' од сталнорађајућих сорти.
PB  - Српско биолошко друштво, Београд, 2022
C3  - ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА
T1  - Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe
SP  - 301
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810
ER  - 
@conference{
author = "Milosavljević, Dragica and Maksimović, Vuk and Milivojević, Jasminka M and Dragišić Maksimović, Jelena",
year = "2022",
abstract = "Поред шећера и витамина, плод јагоде (Fragaria×ananassa Duch) је важан извор и биоактивних једињења, као што су укупни феноли и антоцијани. Ова једињења истовремено дефинишу нутритивни и сензорички квалитет плода. У овим истраживањима испитиване су новије сорте јагоде , које су још увек у фази тестирања, и то три једнородне сорте ('Aprika', 'Sibilla', 'Vivaldi') и три сталнорађајуће сорте ('Albion', 'Capri', 'Irma') у којима су одређене концентрације индивидуалних шећера, органских киселина, витамина Ц, укупних фенола (TPC) и укупних антоцијана (TACY). Од једнородних сорти 'Vivaldi' се издвојила по садржају TACY (24.92 mg Pg-3-g eq/100 g свеже масе (FW)) и витамина Ц (46.7 mg/100 g FW), док је 'Sibilla' била доминантна у садржају глукозе и фруктозе (2.58 и 2.91 g/100 g FW, по редоследу), као и свих органских киселина детектованих помоћу HPLC. Од свих испитиваних параметара, једино је садржај TPC (1.41 mg GAE (gallic acid equivalents)/FW) био повећан код сорте 'Aprika' у односу на друге сорте. Од сталнорађајућих сорти 'Albion' се значајно издваја по високом садржају TACY (12.37 mg Pg-3-g eq/100 g FW) и витамина Ц (48.1 mg/100 g FW), док је 'Capri' била доминантнија у садржају фруктозе и глукозе (5.60 и 6.18 g/100 g FW, по редоследу), већине органских киселина, као и у садржају TPC (0.74 mg GAE/FW).  Са аспекта здравствене корисности плода, као перспективне сорте могу се препоручити  'Aprika' од једнородних и 'Capri' од сталнорађајућих сорти.",
publisher = "Српско биолошко друштво, Београд, 2022",
journal = "ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА",
title = "Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe",
pages = "301",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810"
}
Milosavljević, D., Maksimović, V., Milivojević, J. M.,& Dragišić Maksimović, J.. (2022). Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe. in ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА
Српско биолошко друштво, Београд, 2022., 301.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810
Milosavljević D, Maksimović V, Milivojević JM, Dragišić Maksimović J. Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe. in ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА. 2022;:301.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810 .
Milosavljević, Dragica, Maksimović, Vuk, Milivojević, Jasminka M, Dragišić Maksimović, Jelena, "Нутритивне и биоактивне компоненте у плодовима једнородних и сталнорађајућих сорти јагодe" in ТРЕЋИ КОНГРЕС БИОЛОГА СРБИЈЕ основна и примењена истраживања методика наставе, КЊИГА САЖЕТАКА (2022):301,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_1810 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIMSI | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIMSI | Send Feedback

OpenAIRERCUB