Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini
Само за регистроване кориснике
2023
Аутори
Popović Milovanović, TatjanaIličić, Renata
Jelušić, Aleksandra
Mitrović, Petar
Trkulja, Vojislav
Milovanović, Predrag
Zečević, Katarina
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Veliki ekonomski značaj u gajenju brojnih biljnih vrsta, a posebno korenasto-krtolastih, imaju bakterije iz rodova Pectobacterium i Dickeya, prvobitno opisane kao rod Erwinia. Ove bakterije prouzrokuju bolest tzv. vlažnu trulež. Štete nastaju usled propadanja zaraženih plodova, krtola i mesnatog korena. Iako ovi patogeni mogu da prouzrokuju velike štete tokom proizvodnje, ipak najveće nastaju tokom skladištenja. Primenom metode sekvenciranja DNK genoma, taksonomija rodova Pectobacterium i Dickeya je u prethodnoj deceniji značajno izmenjena,usled čega je i pripadnost pojedinih, već opisanih sojeva vrstama iz ovih rodova iznova determinisana. Takođe, ova metodologija doprinela je otkrivanju velikog broja novih vrsta bakterija ovih rodova. Tako, rod Pectobacterium do danas broji 20 vrsta, a rod Dickeya najmanje 10. S obzirom na učestale taksonomske promene, cilj ovog rada je bio da se izoluju i identifikuju prouzrokovači vlažne truleži paprike i mrkve kako bi se utvrdio genetički diverzit...et novoizolovanih bakterijskih populacija. Tokom septembra 2022. godine, na lokalitetu Rimski Šančevi prikupljeni su oboleli uzorci plodova paprike sa simptomima vlažne truleži, a na lokalitetu Futog uzorci korena mrkve. Simptomi su se javljali u vidu razmekšavanja i propadanja plodova, uz prisustvo karakterističnog, neprijatnog mirisa. Izolacije su vršene sa prelaznih zona između obolelog i zdravog tkiva, na podlogu sa saharozom i peptonom. Bakterijske kolonije beličasto krem boje,
glatke, blago ispupčene su se javljale 48 h nakon izolacije i inkubacije na 26 °C. Patogenost odabranih izolata dokazana je na zrelim plodovima paprike, korenu mrkve, kao i krtolama krompira. Analiza sekvenci više genskih lokusa (MLSA) vršena je primenom šest konzerviranih gena dnaX, gapA, icdA, mdh, recA i rpoS. BLASTn analiza Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) je pokazala da izolati poreklom sa paprike pripadaju bakteriji Pectobacterium brasiliense, sa procentom identiteta od 98,96% (dnaX) do 100% (gapA). Izolati poreklom sa mrkve su identifikovani kao Pectobacterium carotovorum, sa
procentom identiteta od 100%, na osnovu sekvenci svih šest analiziranih gena. Ove bakterije su u Srbiji prethodno determinisane i opisane kao patogeni krompira, a P. carotovorum i kao patogen kupusa.
Кључне речи:
vlažna trulež, paprika, mrkva, Pectobacterium, MLSAИзвор:
XVII SIMPOZIJUM O ZAŠTITI BILJA, Zlatibor, 27. – 30. novembar, 2023, 48-Издавач:
- Društvo za zaštitu bilja Srbije
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200010 (Институт за заштиту биља и животну средину, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200010)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200117 (Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200117)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200053 (Универзитет у Београду, Институт за мултидисциплинарна истраживања) (RS-MESTD-inst-2020-200053)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200116 (Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200116)
Институција/група
Institut za multidisciplinarna istraživanjaTY - CONF AU - Popović Milovanović, Tatjana AU - Iličić, Renata AU - Jelušić, Aleksandra AU - Mitrović, Petar AU - Trkulja, Vojislav AU - Milovanović, Predrag AU - Zečević, Katarina PY - 2023 UR - http://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/2680 AB - Veliki ekonomski značaj u gajenju brojnih biljnih vrsta, a posebno korenasto-krtolastih, imaju bakterije iz rodova Pectobacterium i Dickeya, prvobitno opisane kao rod Erwinia. Ove bakterije prouzrokuju bolest tzv. vlažnu trulež. Štete nastaju usled propadanja zaraženih plodova, krtola i mesnatog korena. Iako ovi patogeni mogu da prouzrokuju velike štete tokom proizvodnje, ipak najveće nastaju tokom skladištenja. Primenom metode sekvenciranja DNK genoma, taksonomija rodova Pectobacterium i Dickeya je u prethodnoj deceniji značajno izmenjena,usled čega je i pripadnost pojedinih, već opisanih sojeva vrstama iz ovih rodova iznova determinisana. Takođe, ova metodologija doprinela je otkrivanju velikog broja novih vrsta bakterija ovih rodova. Tako, rod Pectobacterium do danas broji 20 vrsta, a rod Dickeya najmanje 10. S obzirom na učestale taksonomske promene, cilj ovog rada je bio da se izoluju i identifikuju prouzrokovači vlažne truleži paprike i mrkve kako bi se utvrdio genetički diverzitet novoizolovanih bakterijskih populacija. Tokom septembra 2022. godine, na lokalitetu Rimski Šančevi prikupljeni su oboleli uzorci plodova paprike sa simptomima vlažne truleži, a na lokalitetu Futog uzorci korena mrkve. Simptomi su se javljali u vidu razmekšavanja i propadanja plodova, uz prisustvo karakterističnog, neprijatnog mirisa. Izolacije su vršene sa prelaznih zona između obolelog i zdravog tkiva, na podlogu sa saharozom i peptonom. Bakterijske kolonije beličasto krem boje, glatke, blago ispupčene su se javljale 48 h nakon izolacije i inkubacije na 26 °C. Patogenost odabranih izolata dokazana je na zrelim plodovima paprike, korenu mrkve, kao i krtolama krompira. Analiza sekvenci više genskih lokusa (MLSA) vršena je primenom šest konzerviranih gena dnaX, gapA, icdA, mdh, recA i rpoS. BLASTn analiza Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) je pokazala da izolati poreklom sa paprike pripadaju bakteriji Pectobacterium brasiliense, sa procentom identiteta od 98,96% (dnaX) do 100% (gapA). Izolati poreklom sa mrkve su identifikovani kao Pectobacterium carotovorum, sa procentom identiteta od 100%, na osnovu sekvenci svih šest analiziranih gena. Ove bakterije su u Srbiji prethodno determinisane i opisane kao patogeni krompira, a P. carotovorum i kao patogen kupusa. PB - Društvo za zaštitu bilja Srbije C3 - XVII SIMPOZIJUM O ZAŠTITI BILJA, Zlatibor, 27. – 30. novembar T1 - Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini SP - 48 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_2680 ER -
@conference{ author = "Popović Milovanović, Tatjana and Iličić, Renata and Jelušić, Aleksandra and Mitrović, Petar and Trkulja, Vojislav and Milovanović, Predrag and Zečević, Katarina", year = "2023", abstract = "Veliki ekonomski značaj u gajenju brojnih biljnih vrsta, a posebno korenasto-krtolastih, imaju bakterije iz rodova Pectobacterium i Dickeya, prvobitno opisane kao rod Erwinia. Ove bakterije prouzrokuju bolest tzv. vlažnu trulež. Štete nastaju usled propadanja zaraženih plodova, krtola i mesnatog korena. Iako ovi patogeni mogu da prouzrokuju velike štete tokom proizvodnje, ipak najveće nastaju tokom skladištenja. Primenom metode sekvenciranja DNK genoma, taksonomija rodova Pectobacterium i Dickeya je u prethodnoj deceniji značajno izmenjena,usled čega je i pripadnost pojedinih, već opisanih sojeva vrstama iz ovih rodova iznova determinisana. Takođe, ova metodologija doprinela je otkrivanju velikog broja novih vrsta bakterija ovih rodova. Tako, rod Pectobacterium do danas broji 20 vrsta, a rod Dickeya najmanje 10. S obzirom na učestale taksonomske promene, cilj ovog rada je bio da se izoluju i identifikuju prouzrokovači vlažne truleži paprike i mrkve kako bi se utvrdio genetički diverzitet novoizolovanih bakterijskih populacija. Tokom septembra 2022. godine, na lokalitetu Rimski Šančevi prikupljeni su oboleli uzorci plodova paprike sa simptomima vlažne truleži, a na lokalitetu Futog uzorci korena mrkve. Simptomi su se javljali u vidu razmekšavanja i propadanja plodova, uz prisustvo karakterističnog, neprijatnog mirisa. Izolacije su vršene sa prelaznih zona između obolelog i zdravog tkiva, na podlogu sa saharozom i peptonom. Bakterijske kolonije beličasto krem boje, glatke, blago ispupčene su se javljale 48 h nakon izolacije i inkubacije na 26 °C. Patogenost odabranih izolata dokazana je na zrelim plodovima paprike, korenu mrkve, kao i krtolama krompira. Analiza sekvenci više genskih lokusa (MLSA) vršena je primenom šest konzerviranih gena dnaX, gapA, icdA, mdh, recA i rpoS. BLASTn analiza Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) je pokazala da izolati poreklom sa paprike pripadaju bakteriji Pectobacterium brasiliense, sa procentom identiteta od 98,96% (dnaX) do 100% (gapA). Izolati poreklom sa mrkve su identifikovani kao Pectobacterium carotovorum, sa procentom identiteta od 100%, na osnovu sekvenci svih šest analiziranih gena. Ove bakterije su u Srbiji prethodno determinisane i opisane kao patogeni krompira, a P. carotovorum i kao patogen kupusa.", publisher = "Društvo za zaštitu bilja Srbije", journal = "XVII SIMPOZIJUM O ZAŠTITI BILJA, Zlatibor, 27. – 30. novembar", title = "Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini", pages = "48", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_2680" }
Popović Milovanović, T., Iličić, R., Jelušić, A., Mitrović, P., Trkulja, V., Milovanović, P.,& Zečević, K.. (2023). Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini. in XVII SIMPOZIJUM O ZAŠTITI BILJA, Zlatibor, 27. – 30. novembar Društvo za zaštitu bilja Srbije., 48. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_2680
Popović Milovanović T, Iličić R, Jelušić A, Mitrović P, Trkulja V, Milovanović P, Zečević K. Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini. in XVII SIMPOZIJUM O ZAŠTITI BILJA, Zlatibor, 27. – 30. novembar. 2023;:48. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_2680 .
Popović Milovanović, Tatjana, Iličić, Renata, Jelušić, Aleksandra, Mitrović, Petar, Trkulja, Vojislav, Milovanović, Predrag, Zečević, Katarina, "Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini" in XVII SIMPOZIJUM O ZAŠTITI BILJA, Zlatibor, 27. – 30. novembar (2023):48, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_2680 .