Приказ основних података о документу

dc.creatorTrailović, Maja
dc.creatorDragićević, Ivana
dc.creatorRaspor, Martin
dc.creatorMotyka, Vaclav
dc.creatorNinković, Slavica
dc.date.accessioned2023-11-28T11:28:56Z
dc.date.available2023-11-28T11:28:56Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/handle/123456789/2436
dc.description.abstractSalicilna kiselina (SA) je biljni regulator rastenja čije su glavne fiziološke funkcije odbrana od biotičkog stresa i termogeneza tokom cvetanja kod određenih biljnih vrsta. U novije vreme sve je više podataka o ulozi SA u odbrani biljaka od abiotičkog stresa. SA se često označava kao biljni hormon, mada su podaci o njenim specifičnim efektima na rastenje i razviće kod biljaka sporadični i ograničeni na mali broj vrsta. U literaturi nema podataka o efektima SA na rastenje i razviće krompira, kao ni o interakciji SA sa biljnim hormonima koji regulišu ekonomski značajan proces tuberizacije kod ove vrste. Cilj sprovedenog istraživanja je bio da se utvrdi da li egzogeno primenjena SA ima efekte na morfološke osobine i tuberizaciju kod krompira gajenog in vitro. Ispitivan je efekat SA kod netransformisanog krompira (K) i jedne linije AtCKX2-transformisanog krompira (AtCKX2-51), koju karakteriše veoma nizak sadržaj bioaktivnih citokinina (CK).1 SA je primenjivana u niskim koncentracijama (0,01–10 μM), dodavanjem u podloge za gajenje izdanaka krompira in vitro, a morfološki parametri, uključujući i parametre tuberizacije, određivani su u kulturama starim 30 dana. Rezultati su pokazali da SA (u najvećoj primenjenoj koncentraciji) ima efekat samo na pojedine procese rastenja i razvića, a da ne remeti tuberizaciju. Uočeni efekti se razlikuju kod K i AtCKX2-51 krompira. Prikazani rezultati sprovedenog istraživanja ukazuju na moguću interakciju između SA i CK u regulaciji rastenja i razvića krompira in vitro.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherSrpsko biološko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/173015/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31049/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceDRUGI KONGRES BIOLOGA SRBIJE osnovna i primenjena istraživanja metodika nastave, Kladovo, Srbija 25–30.09.2018.sr
dc.subjectSalicilna kiselina (SA)sr
dc.subjectCitokininisr
dc.subjectkrompir (Solanum tuberosum L. cv Désirée)sr
dc.subjectin vitro gajenjesr
dc.subjecttuberizacijasr
dc.titleEfekti salicilne kiseline na morfološke osobine i formiranje krtola kod netransformisanog i AtCKX2-transformisanog krompira (Solanum tuberosum L. cv Désirée) gajenog in vitrosr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.identifier.fulltexthttp://rimsi.imsi.bg.ac.rs/bitstream/id/6191/bitstream_6191.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rimsi_2436
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу